Op de fiets naar Girona
Door: HansJuffermans
Blijf op de hoogte en volg Hans
27 Mei 2010 | Frankrijk, Ceret
Woensdag 26 mei. Wij waren vroeg wakker. Dat heb je ervan als je vroeg naar bed gaat. Rond 8.15 uur verlieten wij ons hotel. Nog even de gebruikelijke boodschappen en weg waren wij. In eerste instantie weer verder langs het Canal. Snel waren wij weer buiten de stad. Het boeren land was onze metgezel. Opeens draaide de weg langs het Canal weg, het was even onduidelijk hoe wij verder moesten. Slinger, slinger, daar was het Canal weer, de asfaltweg draaide weg naar links, rechtdoor was een soort niet onderhouden grindpad. Dit pad maar genomen, ook omdat onze Garmin de ze weg aangaf. Hier stond ook een dame te fotograferen. Ons pad liep hier behoorlijk naar beneden. Achterom kijkend zagen wij waarom er foto’s werden gemaakt. Voor het Canal was hier een tunnel gemaakt om door de heuvel te komen. Dit was kennelijk beter dan het bouwen van een sluis. Mooi gezicht deze “boottunnel”. Het onverharde pad ging nog vele KM’s door. Zo nu en dan kwamen wij een andere fietser of hardloper tegen. Op het water een paar boten. In de verte doemden de Pyreneeën op. Een klimmetje hier, een klimmetje daar dat was het dan, althans dit was onze conclusie. Maar als je achter je keek na zo’n klimmetje wist je dan wij over dit soort stijgingen een week geleden heel anders dachten. Wij hadden het ritme dus goed te pakken, de Corbières ons domein. Rond 16.00 namen wij, na 112 KM ons 1e biertje op het terras van Estagel. Straks maar eens kijken of wij morgen Spaanse bodem kunnen betreden.
Donderdag 27 mei. Gisteravond de kaart van Spanje en onze verdere route vanuit onze reisgids bestudeerd. Hierbij zijn wij tot de conclusie gekomen dat het halen van Malaga rond 10 juni a.s. toch wel een ambitieus doel zou zijn. Afgesproken dat wij beiden zouden nadenken over de alternatieven tijdens onze nachtrust. Vanmorgen de reisgids nog maar eens opengeslagen. Als wij malaga niet konden halen zou een alternatief kunnen zijn het laatste stuk met de trein af te leggen. Hierbij was er wel een probleem! Het meenemen van de fietsen zou geen sinecure zijn. Daar onze route door het binnenland zou gaan, zou dit waarschijnlijk nog voor extra problemen zorgen. Eerst maar op de fiets gestapt voor een “klimetappe” richting Spaanse grens. Daarom hadden wij ook maar ong. 65 KM gepland. Direct vanuit Estagel ging het voor 13 KM omhoog. Mooie klim. De cadans vonden wij beide eigenlijk vrij snel. Tijdens de klim kwamen ons een paar wielrenners, maar zij dan zonder bagage, voorbij. Echter wij sloegen absoluut geen gek figuur. Onze collega fietsers verdwenen uiterst langzaam uit beeld. Bijna boven zaten zij uit te puffen, wij gingen gewoon door voor de volgende verlengde klim. Dit was nog een echt kuitenbijtertje. De afdaling ging ons zoals gebruikelijk zeer goed af. De vergezichten waren werkelijk fantastisch. In de verte zagen wij de zee, terwijl het gebergte bizarre vorgen had aangenomen. Verderop glooide het landschap vrolijk voor ons uit. Hier waren het weer wijngaarden en kurkbomen die ons vergezelden. In Ille-sur-Tet stopten wij voor een kop koffie. Onder de platanen bespraken wij hoe onze reis in Spanje voort te zetten. Wij hadden nog 14 dagen voor de geplande vlucht vanuit Malaga. Het fietsen ging vandaag echt lekker ondanks het sterk glooiende landschap. Wij besloten ons niet te laten opjagen en hoe dan ook Malaga te gaan halen, dan zou het fietsen toch een stuk minder leuk worden. Daar het vervoeren van onze fietsen in Spanje een probleem zou worden besloten wij ons doel te verleggen naar Girona. Inderdaad hier kunnen wij binnen 2 dagen fietsen zijn. Trees gebeld met de vraag na te gaan of onze vlucht omgezet zou kunnen worden naar Girona. Welnu dat kon dus. Dank Trees hiervoor. Onze weg ging weer verder omhoog richting Spaanse grens. Nog een echte klim naar Maureillas stond ons te wachten. Hier zouden wij een hotel zoeken. Echter het enige hotel was opgeheven bleek uit het antwoordapparaat. Vandaar dat wij nu na 65 km in een hotel in Céret zitten. Iets was de route af, maar straks wel lekker op een terras voor een biertje. Morgen gaat het echt omhoog, de grens over en naar Fiqueras. Voor ons een rustige dag. Wij vliegen over één week, op 4 juni, terug naar huis. Wij hebben nu dus alle tijd. In Fiqueras gaan wij wsch. even de toerist uithangen en onze eerste niet fietsdag opnemen. Onze totale kmstand staat nu op 1828 KM.
Wij zijn blij met onze beslissing niet door te fietsen. Het moet tenslotte ook leuk blijven. Vanaf nu zullen onze afgelegde kilometers per dag aanzienlijk dalen.
Vandaag weer het verslag geplaatst voor verschillende dagen. Dit komt omdat de hotels waarin wij zitten dan niet over wifi beschikken. Uit jullie reacties merken wij dat het verslag met aandacht gelezen wordt. Dank voor jullie leuke reacties, wij hopen dat jullie het vervolg ook nog zullen volgen.
27 Mei 2010 - 14:39
Arjan:
Beste/lieve lezer, Het is allemaal waar wat Hans heeft geschreven. En Gibraltar en Malaga blijken gewoon niet haalbaar. Het gaat om de fietsvakantie en hebben ons doel bijgesteld. Morgen waarschijnlijk regen(buitje) en hop naar Figueras, de stad van Dali. Arjan
27 Mei 2010 - 14:54
Angela:
Dat is even slikken voor het thuisfront! Gaan we maar alvast beginnen met de grote schoonmaak voor als de heren volgende week
arriveren.
Geniet van de spaanse zon, eten en relaxed tempo!!
Veel fietsplezier en ik ben benieuwd hoe de spaanse biertjes smaken.
Kus -
27 Mei 2010 - 17:00
Peter Krouwel:
Hola kanjers, op naar de Canja's in Espagna. Zo te horen hebben jullie een lekkere cadans te pakken. Waarom niet door naar Barcelona?
Jullie hebben het ASCpromotiefeest met toespraken en tranen gemist!! Veel sterkte met de laatste lootjes. Nemen jullie toch de kustweg langs Cadaques?
Peter -
28 Mei 2010 - 10:35
Ria De Jong:
Leuk Hans om je reisverslag te lezen.
Komende weekend in Nederland veel regen voorspel! Baaalen, als je de hele dag buiten op de markt staat.Ik geef jullie groot gelijk, dat jullie minder grote afstanden gaar rijden de komende dagen. Geniet lekker de komende week. Hele fijne dagen toegewenst! Ria -
28 Mei 2010 - 10:39
Ria De Jong:
2 stomme taalfouten getikt! Kan gebeuren. Rekenfouten maakt marktvrouwtje Ria gelukkig niet zo vaak.
Doei -
30 Mei 2010 - 16:12