Op de fiets naar Milaan - Reisverslag uit Bern, Zwitserland van Hans Juffermans - WaarBenJij.nu Op de fiets naar Milaan - Reisverslag uit Bern, Zwitserland van Hans Juffermans - WaarBenJij.nu

Op de fiets naar Milaan

Door: HansJuffermans

Blijf op de hoogte en volg Hans

22 Mei 2011 | Zwitserland, Bern

Zaterdag 21 mei (dag 11)
Hotel Zum Hirsch van gisteren was echt uitstekend in vergelijk tot waar wij hiervoor geslapen hebben. Gisteravond uitstekend gegeten en vanmorgen een zeer goed ontbijt. Ook de eigenaars waren erg attent, wat prettig was. Op tijd weer op pad gegaan, want vandaag stand er weer zo’n 95 km op het programma. Eerst weer een stuk door Duitsland langs de Rijn. Was hartstikke mooi. Leuk plaatsjes gezien, o.a. nog even door de hoofdstraat van Waldschut gewandeld waar het markt was en weer bij Koblenz de douane gepasseerd naar Zwitserland. Door een glooiend landschap ging het verder met een behoorlijke tred. Door dorpjes en bosachtige gebieden waar de wegen onverhard waren. Ook een keer lang de oever van de Rijn gestaan waar het uitzicht wel tropisch leek, zo bebost en rustig was het.
Het weer was weer uitstekend wat ons ook mooie vergezichten opleverde. Wij verlieten de Rijn en gingen vervolgens langs de Thur verder richting Frauenfeld waar wij op tijd aankwamen om een biertje te nuttigen voordat wij ons bij ons “Pipie Langkous” hotel meldden. Nog onze douchebeurt het stadje ingelopen voor het eten en een rondwandeling. Morgen naar de Bodensee.

zondag 22 mei 2011, (dag 12)
Vanmorgen na een kleine discussie over de prijs van het hotel uitgecheckt. Buitengekomen bleek mijn voorband lek te zijn. Direct de fiets op z’n kop gezet en gerepareerd. Nog even naar de bakker om de lunch te scoren – veel winkels zijn in Zwitserland dicht op zondag – en op weg voor een rustig dagje van 65 km. De route ging weer verder langs de Thur op deze mooie dag. Rustig fietsen was ons voornemen, en daar waar het leuk was zouden wij even stoppen. De eerste stop was langs een landing/opstijg baan voor zweefvliegtuigjes. Was een leuk gezicht. Vervolgens nog staan kijken naar het drijven van schapen door herdershondjes. Dit gezelschap leek ook wel een soort club die een bijeenkomst hield. Men had het ook over een “technisch” moeilijke oefening die moest worden uitgevoerd. Dar bleek ook daar de schapen door de honden dwars over een hek werden gejaagd. Wij gingen ook door Bischofszell, een oud plaatsje met prachtige huizen en een groot gebouw waar naar ik aanneem vroeger een bisschop heeft gewoond. Hierna staken wij over van de Thur naar de Sitter, weer zo’n aardig riviertje. Het was zondag en vele Zwitsers sporten kennelijk op deze dag. Wij kwamen, net als gisteren overigens, veel racefietsers tegen. Soms was ons fietspad weer onverhard. Ik had het al in ons reisboekje gelezen. Wij moesten ook nog ergens met een pontje de Sitter oversteken. Prachtig was dat, met een soort duwstok werd het pontje, dat i.v.m. de stroming nog was vastgemaakt aan een hoge kabel, naar de overkant geduwd. Ongemerkt waren wij wel een stuk gedaald om het pontje te bereiken, wat betekende dat wij bij de overkant aangekomen, fors omhoog moesten. De beenspieren werden nog maar eens getest voor wat nog komen gaat. Hierna was het langzaam maar zeker weer naar beneden richting Bodensee. Na 65 km zitten wij nu in Rorschach. De hele dag door mooi weer gefietst, maar nu onweert het en de regen klettert lustig na beneden. Weer mazzel met het weer dus. Morgen gaan wij echt naar het zuiden en zullen de klimmetjes veranderen in echte hobbels waar wij over moeten.

• 22 Mei 2011 - 23:34

Waldo:

Hans, goed om inmiddels een Zwitsers vlaggetje bij je reisverslag te zien!

Vandaag te NL weer het zondagse rondje gereden, met Tijs en Wim (Ad was naar Meerburg en jij bent in CH, zodat het voor mij goed te doen was...). De spoeling wordt nu nog dunner, want Wim gaat een aantal weken naar Indonesië.

Ben benieuwd naar jullie "echte hobbels"!

• 24 Mei 2011 - 20:35

Niels:

Hans & fietsmaat Arjan, zo te zien gaan jullie de geboekte vlucht vanuit Milaan makkelijk halen. Eerlijk gezegd dacht ik van tevoren dat dit nog wel eens krap zou kunnen worden, als je hier of daar een pechdag hebt. Maar: het echte werk komt natuurlijk deze dagen. Waar voor menig veroveraar de Alpen een onneembare hindernis voor tomeloze ambities zijn geweest, gaan jullie het vast redden na al twee weken opgebouwde spierbundels. Geniet van het Grote Werk! Ik zie uit naar jullie verslag hiervan.
    Niels